Аспиринът увеличава риска от инфаркт?

content_article-2039787-0588b9ca000005dc-996_468x456Ново изследване показва, че милиони хора, приемащи аспирин заради сърдечно-съдови заболявания,  значително увеличават риска от сърдечен удар.

Учени от Харвардския университет са открили, че у 23%  от хората има ген, който в съчетание с аспирина,  почти  удвоява риска от сърдечен удар. Това изследване е първото на американски учени, които са свързали с опасността от аспирина с генни вариации.

Д-р Катрин Хол заявява: „Ние трябва да знаем дали  човек  има тази специфична комбинация от гени, и да вземем това предвид. Ако тези проучвания бъдат потвърдени в по-нататъшни изследвания, следващата логична стъпка е проверка на тези гени, преди да се предписва аспирин“. В изследването са участвали почти 40 000 жени в продължение на над десет години. От тях 23 процента имали  вариант на гена катехол-О-метилтрансфераза, който помага на организма да преработва хормоните на стреса, и такива, свързани с проблеми със сърцето.

Проучването показва, че тези, които имали гена, са  естествено защитени и вероятността за  инфаркти при тях е с 34 на сто по-малко. А аспиринът намалява тази защита и увеличава риска от сърдечни проблеми с 85 процента, а в някои случаи дори го утроява. За разлика от тези хора, групата с друг  вариант на гена, първоначално имала по-висок риск от сърдечен удар,  но аспиринът  намалявал вероятността от проблеми с 47%.

Съавторът на проучването D. Loscalzo e сигурен: „Вместо да се дава аспирин на всички пациенти с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, трябва да се използват съвременни методи на генна идентификация, за да идентифицират онези, за които аспиринът ще е особено полезен и ще е с най-малък риск от странични ефекти“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *