Болестта на Алцхаймер може да бъде спряна след кръвен анализ

XNdgWMTw-234Британски учени са разработили кръвен тест, който може да предскаже развитието на болестта на Алцхаймер. Това позволява да се започне приемането на  профилактични  лекарства, преди да се появят първите симптоми.

Откритието е  направено от изследователи от Оксфордския университет и Кралския колеж в Лондон, които се занимават с този проблем повече от 10 години.

През това време  учените са идентифицирали 10 протеини, чието присъствие в анализа почти неопровержимо  убедително свидетелства за скорошното начало на болестта на Алцхаймер. Теоретично, това дава възможност на науката да започне  клинични изпитания на нови лекарства за деменция при хора, които още не са болни, за да бъде открито лекарство, което  спира страшната болест в зародиш.

Според министъра на здравеопазването Джеръми Хънт, този тест е „мощна крачка напред“.  Благотворителни организации, които подкрепят хората с Алцхаймер смятат, че кръвният анализ е в състояние да „направи революция в разработката на нови методи за лечение на болестта“.

„Алцхаймер е ужасна разстройство – каза авторът на изследването проф. Саймън Лоустон от Оксфорд. Въпреки, че ние редовно произвеждаме нови лекарства, те са все така безполезни.  Но има шанс да се победи болестта, ако се започне лечение преди появата на първите симптоми. Болестта на Алцхаймер започва да се отразява на мозъка много години преди на пациента да се постави тази диагноза. Лечение в тази фаза има шанс да предотврати по-нататъшното развитие на болестта“.

В момента не съществува научен начин за диагностициране на болестта на Алцхаймер, преди да е вече е ясно видима. Всички  „вълшебни лекарства“, като инхибиторите BACE и антиамолидните агенти,  нямат  никакъв забележим ефект.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *