Дори и шестсекундна тренировка подобрява здравето

97_19_971932_1406616522Шотландски учени от Университета  Aбъртай са  провели интересно изследване. В него взели участие 12 пенсионери. Те изпълнявали интензивни упражнения в продължение на шест секунди. Оказало се, че кратките  упражнения намаляват кръвното налягане и имат положителен ефект върху общото здравословно състояние. Екипът от учени смята, че техният подход ще помогне за намаляване на астрономическите разходи за лечение на пациенти в напреднала възраст, пише BBC.

По време на шестте седмици  проучване ,  два пъти седмично възрастните хора идвали в  лабораторията и сядали на велотренажора. След няколко секунди „каране“, те изчаквали докато се възстанови сърдечния им ритъм, а след това продължавали. Времето за  упражнения в крайна сметка нараствало до една минута. Като резултат, кръвното налягане на възрастните намалявало с 9%, а мускулите им започнали по-лесно да получават кислород. Пенсионерите  отбелязали, че ежедневните неща, като например ходене с кучето, или ставането от стола, станали за тях много по-лесни.

„Много от заболяванията са свързани със заседналия начин на живот, като например сърдечно-съдовите заболявания или диабета.  Ако хората останат активни, тогава рискът ще намалее“ – казва изследователят Джон Бабрадж.  Той казва, че към кратки упражнения човек много по-лесно се адаптира. Хората могат да ги правят у дома, след консултация с лекар.

Важно е да се отбележи, че става дума за интензивни  физически упражнения. Смята се, че кратките тренировки с висока интензивност са по-полезни, отколкото конвенционалните. Те са най-подходящи за по-възрастните хора.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *