Изобретен е противозачатъчен чип с дистанционно управление

kontrac410Вече е  създаден контрацептивен микрочип, който може да се активира и деактивира с натискането на един бутон.

От хилядолетия човечеството търси перфектния контрацептив. Сега на хоризонта се появи нов кандидат:  безжичен имплант, който може безопасно да се включва и изключва, когато е необходимо. Новото устройство може да работи до 16 години.

Новият чип, след като премине строги тестове, може да бъде от голяма полза за много жени. За разлика от съществуващите аналози, този имплант може да бъде изключван самостоятелно, без да се налага посещение на  клиника.

Освен това валидността на новия контрацептив се простира на приблизително половината от репродуктивния период от живота на всяка жена.

Новият контрацептив е разработен от компанията MicroCHIPS от Лексингтън, Масачузетс. Неговите  предклинични тестове в САЩ ще се проведат  следващата година. Изобретателите очакват, че чипът ще се появи на през  2018 година.

Размерите му са 20 х 20 х 7 мм. Той  може да се имплантира под кожата на бедрата, ръцете или корема. Микрочип освобождава дневно по 30 мкг  левоноргестрел (активната съставка на много хормонални контрацептиви).

В устройство има малки резервоари с ширина 1.5 см, съдържащи левоноргестрел. Запасите са предназначени за употреба в продължение на 16 години.

Резервоарите са херметически затворени с уплътнения, изработени от титан и платина. Слаб електрически разряд на вътрешната батерия временно  ги отваря, освобождавайки малка доза контрацептивен хормон.

Идеята на новото устройство се появи преди две години, когато Бил Гейтс и неговите колеги посетиха лабораторията на Робърт Лангер в Масачузетския технологичен институт. Гейтс пита Лангер дали е възможно да се създаде контрацептивен имплант, който неговият собственик може да включва и изключва по желание.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *