Китайска билка убива един от най-опасните видове рак

triptolidРакът на панкреаса се характеризира с особено агресивно клетъчното размножаване. Това ускорява растежа на тумора, намалявайки шансовете за оцеляване. Протеинът GRP78, който не позволява на клетките да умират, в туморите се намира в по-висока концентрация, отколкото в нормална тъкан. Очевидно, това помага на рака оцелее.

Но в Университета на Минесота са изяснили: екстракт от китайската билка Tripterygium wilfordii (триптолид) инхибира GRP78, което води до смъртта на рака на панкреаса. Известно е, че ако тялото не протича нормално процеса на извеждане на протеините (folding) в ендоплазмения ретикулум на клеткитe, то протеините започват да се натрупват, а клетката започва да изпитва стрес.

Продължителният стрес активира отговор, който първоначално подобрява фолдинга. Но когато проблемът не бъде решен, клетката умира. GRP78 помага на клетките да живеят достатъчно дълго, за да бъдат в състояние да коригира фолдинга. Голям брой GRP78 се съдържа в панкреаса. И това е една жестока шега, защото той помага на раковите клетки да оцелеят.

Екстракт от растението не позволява да растат и да се разпространяват клетките на рак на панкреаса. Той е тестван на човешки тъкани. Оказва се, че той допринася за смъртта на неправилно работещите клетки чрез иницииране на хроничен стрес.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *