Руски физици възнамеряват да построят кулата на Тесла

teslaТова, че Тесла е бил гений, не поставят под съмнение дори и неговите противници, но дори и 70 години след смъртта му, той остава енигматична фигура. Леонид и Сергей Плеханови са провели последните пет години в изучаване на  запазените  бележки на Тесла за кулата за предаване на енергия Уордънклиф, и  са уверени, че проектът е напълно изгоден при използването на съвременни материали и технологии.

Ако се окаже, че Тесла е бил прав, проектът може да предостави най-ефективната в света система за приемане и предаване на електрическа енергия безплатно.

Както пишат авторите: „Никола Тесла  не е оставил подробно описание на конструкцията на своята система и физическите принципи на нейната работа. Ние сме група   съвременни физици, получили образование в много области, свързани с работата на енергийните системи в световен мащаб. Ние проведохме задълбочено научно изследване на работата на Тесла и стигнахме до заключението, че е бил на прав път“.

Проектът се базира на факта, че ние вече имаме неограничен източник на енергия – слънцето. 100 000 кв. км соларни клетки в голяма пустиня могат да обезпечат всички  енергийни нужди на нашата цивилизация. Проблемът е само в разпределението и доставката на енергия, тъй като тя достига до потребителите с големи загуби.

Предложената от Тесла мрежа от кули е проектирана, за да може да се използва вътрешната проводимост на Земята и предаване на енергия през Земята и йоносферата с много малки загуби.

Докато оригиналната кула на Тесла в  Лонг Айлънд е била с тегло 60 тона, прототипът,  който ще изградят Плеханови тежи само два тона,  благодарение на напредъка в областта на конструкционните материали. Дължината на бобината на Тесла ще бъде около 20 метра.

Екипът се надява да събере 800 000 долара на средства чрез кампанията с IndieGoGo, която приключва 25-ти юли 2014 г., за да изгради своя прототип. Те вече са си набавили 40 000 долара миналата година за проучване и проектиране.

 Графикът на проекта и бюджетa са изложени на сайта на проекта, а авторите се задължават да покажат своите резултати свободно онлайн, веднага след като кулата бъде пусната в експлоатация.

Източник: gearmix

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *