Слон, държан 50 години в окови, заплака при освобождаването си (видео)

RajuЗоозащитници освободиха слон, който 50 години е  държан  във вериги, бит и използван  за просия. Слонът Раджу се разплакал, когато му сваляли веригите.

Активисти от организацията Wildlife SOS, базирана в Лондон, заминават за индийския щат Утар Прадеш, когато научават за историята на Раджу. Собствениците му принуждавали животното да върви с протегнат хобот и да проси. За храната на слона никой не се грижил, така че той се  хранел с боклук, включително пластмаса и хартия.

Според Inquisitr, страданията на слона приключили миналата седмица, когато екип от ветеринарни лекари и други експерти, придружени от представители на полицията и горското стопанство го спасили. Говорителката на организацията за защита на животните Пуджа Бинепал казва: „Последните 50 години Раджу е живял в изключително тежки условия – 24 часа на ден той е бил във вериги.  Бяхме изумени, когато видяхме  сълзите, стичащи се от очите му –  той разбра, че вече е  свободен“.

Според специалистите слоновете са много интелигентни животни, които са доказали, че  могат да изпитват дълбоки емоции. „Можем само да предполагаме какво мъчение за него е бил животът му през последния половин век.  Докато ние не дойдохме за него, той не е знаел какво е да ходи без вериги на краката си“ – каза тя.

Зоозащитниците цяла година се съдят със  собственика на слона. Той не могъл да представи документи за животното. Най-вероятно, Раджу е бил все още малко  слонче, когато е взет от майката. Обикновено, или убиват слоницата за да и вземат малкото, или гонят стадото към капани, от които взимат после само малките слончета.

След това завързват животните и ги бият, докато те започнат да се подчиняват на господарите си.  В дивата природа в Азия слоновете могат да живеят в продължение на около 70 години.

Последният собственик на Раджу се опитал да попречи на зоозащитниците да спасят слона. Въпреки това, те все пак успели да го спасят.

Сега Раджу го чака дълга рехабилитация – той не веднага може да свикна с факта, че хората не винаги носят само болка и жестокост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *