Три препарата, които удължават живота

mladost

В света тече активна разработка на ефективни лекарства, които забавят стареенето и удължават живота. Сред тях има няколко препарата, които учените признават за най-обещаващи.

  1. Рапамицин

Рапамицинът се отделя от бактерия, която живее на острова Пасха. Тя го произвежда за  да потисне растежа на гъбички, както те  и плесените произвеждат пеницилин срещу бактерии. Но стареенето е,  ако се говори примитивно,   продължителен растеж. Затова гъбите  престават да се размножават и растат, но започват да живеят дълго.

Механизмът на действие на рапамицина е много подобен на механизма на нискокалоричната диета. Бяхме много щастливи да разберем, че той работи не само при  гъбичките, но също така и при бозайниците. Но тъй като той потиска растежа, е  годен само за възрастни. Засега  се използва при органна трансплантация за потискане на имунната система, но в различни лаборатории тече мащабна дейност по неговите модификации, които ще позволят да се използва  като геропротектор без странични ефекти“.

2. Метформин

„Метформинът е  лекарство за лечение и профилактика на диабет. Той е единственият от перспективните геропротектори,  който се използва в медицината в продължение на 60 години, и  не показва  специфични странични ефекти.

И сега се оказва, че той е ефективен не само за диабетици, а  значително удължава живота на лабораторните животни, допринася за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания и дори когнитивни разстройства. Самият аз го приемам  постоянно, но най-вече защото имам диабет „.

Nir Barzilai, директор на Института по геронтология в  колежа  по медицина Алберт Айнщайн.

3. Хиалуронова киселина

„Хиалуроновата киселина се изработва в организма на голата къртица – изглежда, че благодарение на неговите защитни свойства тя живее толкова дълго. Молекулата на хиалуроновата киселина има къса и дълга  форми. Кратката форма се използва за козметични цели – в  ботокса – за изглаждане на бръчките.

Но тя причинява възпаление. А дългата, която се произвежда от къртицата, напротив, действа противовъзпалително, и очевидно е и противоракова – тя изглежда че  казва на клетките,  отговорни за възпаленията, че не трябва да се делят повече.

Но молекулите не преминават през клетъчната мембрана: те са твърде големи. Ако искаме да бъдат лекувани с нейна помощ рак и стареене, е необходимо да се намери начин за доставка или да се разработят молекули, които ще пречат на протеините, разрушаващи хиалуроновата киселина в тялото ни. Това е, което правим“.

Вера Горбунова, професор в Университета на Рочестър

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *