В Америка се появиха идеологически замърсители на въздуха

3-format1Сред американските десни консерватори, замърсители на околната среда и мразещи Барак Обама, се появи нова мода  – Rollin’ Coal или „въглищен дим“, пише кореспондентът на Tagesspiegel. Собствениците на дизелови пикапи от селските щати Уисконсин, Айова и Aлабама  махат от  техните коли филтрите за сажди и си купуват специални ауспуси, за да  могат техните коли да  изхвърлят огромни облаци от отровен черен дим, тровещи въздуха. Стартовият комплект за тази „модернизация“ е на стойност около $ 500, но някои собственици инвестират в това начинание до 5000…

„Лично на мен това ми доставя удоволствие,“ – казва младият автомеханик Robbie от Южна Каролина. Според колегата му, Райън, „така може да се  опуши човек, който действа върху нервите ти и започваш да се  чувстваш по-добре.“ „Онзи ден, например, аз го направих с един човек с „Мустанг“ с отворени прозорци – това е много готино,“ – радва се Райън.

Такива коли се наричат Coal Rollers, и в допълнение към  удоволствието за собствениците си, те носят определено политическо послание, се казва в бележката: така  собствениците на пикапи изразяват протеста си срещу политиката на Обама и на Агенцията за защита на околната среда (EPA).

„Познавам един куп хора, които не могат да понасят  Обама – казва продавач в специализиран магазин за продажба на такива ауспуси в  Уисконсин. Ако Обама е за околната среда, ние ще бъдем против. Да поставя такъв ауспух на моя камион е моят начин да покажа  среден пръст на Обама. „Ако искаш свеж въздух и с нормално съдържание на въглероден диоксид, това е  нашият отговор“, – казва американецът.

Привържениците на новата мода активно се конкурират помежду си в интернет. Така, в  Youtube са публикувани  много клипове, в които собствениците на пикапи, специално опушват с отровния дим пешеходци, велосипедисти и екологично чисти хибридни автомобили от Азия, което на жаргона им се нарича „количките с  оризови двигатели“.

„Колкото по-силен и гъст е димът, толкова е по-яко“ – се счита сред собствениците на пикапи. Корените на новата мода са от т.н Truck Pulling – в този „спорт“, разпространен също в  селските щати, собствениците на дизелови автомобили трябва да преместят колкото се може по- бързо на определено разстояние многотонажни товари. Състезателите специално изливат големи количества гориво в двигателите на колите си, за да изтръгнат по-голяма мощност от тях. В резултат от  камионите излиза гъст дим, който, очевидно, така им се е харесал, че станал тяхна основна цел.

Източник: Тagesspiegel

АНАЛИЗАТОР

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *