В мозъка е открит механизъм за включване и изключване на съзнанието

mindВсеки един от нас губи съзнание редовно: това състояние е наречено сън. Но учените не са състояние да разберат каква част в мозъка работи, когато сме будни и когато не сме. Сега те очевидно са решили загадката – съвсем случайно, в хода на наблюдения на пациентка с епилепсия. Експерименти с електронна стимулация на мозъка позволили на учените да активират и деактивират този своеобразен ключ.

По време на проучването на мозъка на пациентка с дълбочинни  електроди, изследователи от George Washington University, поставили един от тях в клауструма – тънък слой от неврони, разположени между основните структури на мозъка. Този участък никога преди не е бил проучван с дълбочинни електроди.

Когато в тази област бил  насочен високочестотен електрически сигнал, пациентката загубила съзнание: за разлика от епилептичен припадък, когато човек моментално спира всяка активност,  тя започнала да се  „забавя“, да говори все  по-тихо и да се движи все по-бавно, до пълна неподвижност, по време на която тя не отговаряла на въпроси, както и на визуална стимулация. Технически погледнато, тя била в безсъзнание и напълно се върнала към нормалното си състояние, без никакви спомени за това време, веднага след като електрическата стимулация била преустановена.

Това откритие има голям потенциал за приложение при пациенти с епилепсия или гранични състояния на съзнанието, но сега е в много ранен етап: към днешна дата този „ключ“ е тестван само върху един човек.

„В предела, ако знаем как възниква съзнанието и кои части на мозъка  участват в този процес, ние ще бъдем в състояние да разбере кой има и кой няма. Имат ли съзнание  роботите? А човешките ембриони? Дали съзнание имат котки, кучета или червеи? Това откритие е изключително интригуващо, но това е само една тухла в огромната сграда на съзнанието, която искаме да изградим“, казва един от ръководителите на експеримента, д-р С. Джоунс.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *