Физици създадоха воден аналог на фантастичния притеглящ лъч (видео)

o_993612Хипотетичен лъч, който може дистанционно да премества предмети, се появи за първи път в научнофантастичните романи за извънземни в първата половина на двадесети век. И оттогава учените редовно провеждат експерименти с цел да приложат тази идея на практика.

Както се съобщава в статия, публикувана в изданието Nature Physics, австралийски изследователи са се научили да манипулират дистанционно предмети, плаващи на повърхността на водата. Според ръководителя на разработката, Майкъл Шац от Австралийския национален университет, най-интересното нещо в тази новина не е самата технология, с помощта на която малка топка за тенис на маса се движи във вана с вода, а фактът, че никой не се е сетил за това досега.

Учените използвали обикновен генератор на вълни, създавайки различни колебания на повърхността на водата. Те открили, че определен тип вълни заставят топката да се движи срещу течението. Екипът използвал изключително прецизна система за проследяване на образуващите се течения.

„Ние открихме, че след определена височина тези сложни триизмерни вълни предизвикват движение на повърхностните води – разказва Шатц. Привличането на обекта към източника на вълните е само една от наличните опции. Тези потоци могат да бъдат насочени в различни посоки или в спирала „.

Изненадващото е, че нито една математическа теория или модел не може да обясни получения ефект.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *