Газов мост във Вселената се простира на дължина 2,6 милиона светлинни години

Arecibo-gas-bridge-580x580

Изследователи са открили невероятно количество водород, който се простира като „мост“ с дължина  2.6 милиона светлинни години между две галактики. Това е повече от един милион светлинни години повече в сравнение със аналогичен поток, който е бил открит в съзвездието Дева.

„Това беше напълно неочаквано откритие“, казва Рийс Тейлър, изследовател в Академията на науките на Чешката република, който е ръководител на изследването. „Ние често виждаме газови потоци в различни галактики, където много галактики са разположени близо една до друга, но да се намери нещо толкова голямо извън съзвездие е  безпрецедентно“

Учените са впечатлени от обема на водорода, който се съдържа в потока. Според екипа, масата на газа е  15 милиарда пъти повече от масата на Слънцето.  Това е много повече, отколкото в галактиките Млечен път и Андромеда заедно.

Този поток от атомен водород се намира на разстояние от около 500 милиона светлинни години от Земята и е забелязан  с радиотелескопа William Gordon в  обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико. Произходът му е неизвестен, но една хипотеза предполага, че голяма галактика премина в близост до по-малка галактика в далечното минало, разтягайки газа толкова, колкото се е отдалечила  от другата галактики.
Проучването ще бъде публикуван скоро в месечните известия на Кралското астрономическо общество.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *