„Големият взрив“ може да e бил „мираж“

bumТрима учени от Perimeter Institute представиха нова идея за това какво може да е било катализатор за Големия взрив. От тяхна гледна точка, това, което ние наричаме Големия взрив, може да било триизмерен „Мираж“ на свиваща се звезда в друга вселена, която е значително по-различна от нашата.

Конвенционалното мнение е, че Големия взрив е започнал от сингулярност – безкрайно плътно и горещо състояние на пространство-времето, където не действат стандартните закони на физиката.

Проблемът, според авторите, е, че теорията на Големия взрив предполага, че нашата сравнително ясна, стандартна и предсказуема вселена е родена от сингулярност, която се отрича от законите на физиката. Звучи неправдоподобно.

Така че, казват те, е имало нещо друго. Може би нашата вселена никога не е била сингулярна.

Те предполагат, че Вселената, такава, каквато я познаваме, може да бъде триизмерна „опаковка“ на хоризонта на събитията на четириизмерна черна дупка. При този сценарий, нашата вселена се е появила тогава, когато звезда в четиримерната Вселена се е превърнала в черна дупка.

Това означава, считат те, че нашата Вселена се е появила и продължава да бъде само една структура от останките на експлозия на четиримерна звезда.

Учените казват, че, въпреки че идеята може да изглежда абсурдна, тя се подкрепя от съвременната математика, която описват пространството и времето. Те, по-специално, са използвали средства на холографията, за да „превърнат Големия взрив в космически мираж.“ В допълнение, техният модел може да разреши стоящите от дълго време пред учените космологични загадки.
Приложено

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *