Истинските „Мъже в черно“: Холивуд и измамата „НЛО“

Сред многото документи от архивите на Едуард Сноудън се намира и една  компютърна презентация на Британския център за правителствени комуникации (GCHQ), озаглавена „Изкуството на измамата:  Подготовка за тайни операции от ново поколение в  интернет“.

„Заменяйте истината с лъжа,  и обратното“, „Хората вземат решения в групи“, „Ние искаме да подготвим киберфокусници“ – гласят надписите върху слайдовете.

Един класически пример за доверчиви, уязвими за манипулация групи,  са уфолозите. „Смята се, че след като са прекарали твърде много време, взирайки се в небето и в  гледане на „The X-Files“, те лесно ще  поглъщат  трохи с „доказателства“, които се вписват в цялостната им  теория“ –  пише в The Guardian журналистът Стив Роуз.

Ако правителствен заговор за скриване на  съществуването на НЛО съществува, то това е най-лошо пазената тайна в историята:  „Зона 51“, мъждукащите светлини, малки зелени човечета, отвличания – поп културата ни е за захранила с извънземни до насита.

Само че  в новия документален филм Mirage Men сa  събрани убедителни доказателства, че извънземният  фолклор е изфабрикуван от правителствата. „Може ли да бъде така, че този заговор да не е в скриването на извънземни, а в това  ние да вярваме в тяхното съществуване?“ – пише авторът  на статията.

Създателите на филма са имали щастието да намерят  истински „мъж в черно“ – бившия офицер от ВВС за специални разследвания Ричард Доти, внедрен сред ловците на извънземни.

„Доти и колегите му „захранвали“ наивните уфолози с откровени лъжи и полуистини, знаейки, че тяхното богато въображение ще довърши работата. В замяна на  това, те  получавали информация за слуховете в тяхната среда, информирайки военните, когато някой стигне  твърде близо до свръхсекретна технология. Ако за контактите на Съединените щати с извънземните научат и руснаците, дори е по-добре, „- се казва в статията.

Един класически пример за работата им е  случаят с  Paul Bennewitz. През 1979 г., радиолюбителят Беневиц забелязва странни светлини в небето и улавя  необичайни радиосигнали. Фактът, че той живее от  другата страна на улицата срещу базата на ВВС  Къртлънд, не го  смущава, той е категорично уверен в извънземния  произход на сигналите. Като истински патриот, той информира ВВС.

Там  осъзнали, че вместо извънземни,  Беневиц ги следи тях. Тогава Доти и колеги „проявили“  интерес към информацията на радиолюбителя и го посъветвали да продължи разследването си. Те му дали  специален софтуер, за да „разшифрова“ извънземни съобщения и му подхвърляли „артефакти“ така,  че той да ги намира. Накрая през 1988 г. семейството на Беневиц го предава  в психиатрична болница.

Mark Pilkington, автор на книгата, която е  в основата на филма, казва, че Доти „остава абсолютна загадка“: „Нещо от това, което той казва е истина, но аз съм сигурен, че много неща са митове или вариации по темата  истина. Аз не се съмнявам, че Рик е бил на  най-ниското стъпало на стълбата, която се изкачва до самия Вашингтон. Не ясно в каква степен той се е подчинява на  поръчки, и в каква е вземал нещата в свои ръце. „

Специално място във великата конспирация с НЛО заемат  филмите: „В зависимост от подкрепяната от вас  теория, един постоянен поток от Холивудска фантастика може да се счита за грубо преувеличение,  имаща  за цел  да направи “ истината“ невероятна, създавайки забележки от категорията на „много филми си гледал“, или психологически да се подготвя населението за зашеметяваща информация за извънземни, която предстои да бъдат разсекретена. „

Pilkington обръща внимание на Съвета за психологически стратегии, създаден от ЦРУ след Втората световна за насърчаване на американската пропаганда. Известно е, че тя е свързана с ветерана от филмовата индустрия  Дарил Занук. През 1951 г. Занук е бил продуцент на „Денят, в който Земята спря“. Смята се, че с този филм властите проверяват реакцията на американците за възможен контакт с извънземна цивилизация.

По-малко вероятен кандидат за правителствен агент изглежда Steven Spielberg, въпреки че през цялата си кариера той е  обсебен от извънземните. „Ако някой  подготвя почвата за великото разобличение, то това е Спилбърг, но минаха вече  30 години, и всички ние все още чакаме“, – казва журналистът.

По-радикален  пример е Робърт Еменегер. Режисьорът твърди, че през 1971 г. Пентагонът е поискал от него да направи филм за това „какво всъщност  знае  правителството“ и му обещава да му покаже кадри с  летяща чиния, кацаща на базата на ВВС Холоман. Както може да се очаква лентата не му е показана,  но Emenegger казва, че той я е гледал.

В наше време, съществуването на НЛО изглежда все по-съмнително. Все по-малко хора идват на сбирките на  уфолозите. През 2010 г. Джулиан Асандж призна, че „много чудаци ни пишат за НЛО“, но нищо конкретно по постовете им не можах да разбера. В попадналите у  Уикилийкс дипломатически грами летящи чинии са споменавани, но само в контекста на „култ към НЛО.“

„Както винаги в огледалния коридор на конспирацията, тази хипотеза може да се обърне с главата надолу – признава Роуз: какво ако измамата, разкрита във филма Mirage Men, не е повече от димна завеса за факта, че държавните власти все пак имат  тайни за извънземните? Възможно ли е да се измисли по-добър начин да ги скрият, от дезинформиращото „разобличение“?  Как да се отклонят  скептиците от следите, ако не с помощта на  признанията на бивши „мъже в черно“, като Ричард Доти, в документални филм и статии на уважавани новинарски медии, като например The Guardian? „

„Може би не сме се доближили до това, за да разберем действително да  дали истината е някъде там, но за измамата това може да се каже с увереност,“ – заключава Роуз.

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

 

Защо Земята е затвор и как да избягаме от него? (видео)

На Земята ние сме като в  затвор. Вселената ни се присмива, показвайки ни красиви места, които никога няма да можем да  посетим. Има доста неща, над които всеки ще се… Continue reading „Защо Земята е затвор и как да избягаме от него? (видео)“

 

 

Матрицата на Земята: Хората в скотобойната на извънземните

Може би Матрицата отдавна съществува, само че акумулаторите за захранване на кукловодите не са нашите тела, а нашата чиста енергия, която лесно и незабележимо се източва от нас, не от… Continue reading „Матрицата на Земята: Хората в скотобойната на извънземните“

 

Конспирацията на генерал-полковник Скрябин: Всичко е готово за извънземна колонизация

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *