Китай ще добива хелий-3 на Луната

MoonКитайски  учени заявиха, че добивът на природни ресурси на Луната може да реши енергийната криза, обезпечавайки човечеството с енергия за десет хиляди години напред, чрез използването на редкия елемент  хелий-3.

Това е доста смело твърдение, което , обаче е  основателно: проучвания са показали, че на Луната има големи залежи от природни ресурси, които могат да се използват за захранване на  чист термоядрен реактор. Хелий-3 се среща рядко на Земята. Но на Луната това не е така.

Китайските учени планират да извличат хелий-3 чрез загряване на лунен прах до 600 градуса. След това така полученият елемент ще бъде изпращан на Земята за използване по предназначение.

Смята се, че хелий-3 практически няма недостатъци като източник на гориво. Елементът не е радиоактивен, което го прави идеално гориво за чиста енергия в  термоядрения енергиен синтез. Дори малки количества от този елемент позволяват да се получи  огромно количество енергия от реакцията на синтез – 0,02 грама  хелий-3 съдържат количество енергия, равна на един барел петрол.

Според Mail Online, само  40 тона хелий-3 ще обезпечат  САЩ  с енергия за цяла година. На Луната се предполага, че има  около 10 милиона тона от този вид гориво.

Китай не казва когао  планира да започне производство на хелий-3 на Луната. Американски изследователи, от своя страна, се опитват да изчислят колко ще струва тази идея.
Така например цената на тон на добит на Луната хелий-3, според  Huffington Post, ще бъде 3  милиарда щатски долара – което е по-рентабилно, отколкото използването на петрол. Общо разходите за научно- изследователска и развойна дейност, изграждане на реактори и създаването на космическия кораб ще бъдат около $ 20  милиарда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *