Китай скоро ще изстреля до Луната първия си възвръщаем апарат

pic_e605c08080e718f5b740dcc1c28a0099Китай обяви плановете си да изпрати до Луната първия си възвръщаем орбитален апарат. Очаква се, че той ще бъде изстрелян преди края на 2014 г., пише агенция Agence France-Presse.

Държавното управление по отбранителна наука, технологии и промишленост на Китай отбелязва, че орбиталният апарат е предназначен за тестване на бъдещата китайска мисия „Чанъе-5“, чиято основна цел  е да събере образци от лунната повърхност.

Своят първи възвръщаем орбитален апарат Китай планира да изпрати от космодрума Сичан, разположен в югозападната част на Китай. Съобщава се, че сондата вече е доставена на площадката за излитане.

Мисията  „Чанъе-5“ се очаква да бъде най-сложната от китайската космическа програма. В допълнение към спускането на Луната и излитане от повърхността и, мисията има за цел да осъществи редица манипулации по скачване и сближаването на спускаемата сонда и главния кораб в орбита около земния спътник.

До 2020 г. Китай планира да създаде първата си космическа станция на Луната, необходима за пристигането на човек. До 2030 г. китайците ще изпратят кораб до Марс, който също се очаква да получи проби от Червената планета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *