Лекува ли се треската Ебола

ebolaСпоред последните данни на Световната здравна организация, от февруари 2014 г. в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са отбелязани 1093 случаи на заразяване, от които 660 са довели до смъртта на заразените. Този вирус е изолиран от лекарите през 1976 г. в Заир близо до река Ебола. Но сега болестта се предава от Африка към други континенти. Първоначално се е смятало, че човечеството е получило вируса от маймуни, но се оказва, че собствениците на вируса са хищни прилепи, които местните жители ядат.

„Ебола не се отнася към карантинните заболявания, което е достатъчно странно. Това е особено опасно заболяване, което се разпространява на карантинни територии. Сега може да се обяви карантина, но това ще бъде еднократен, а не нормативен акт, „- казва професор С. Геличе.

Говорейки за клиничната картина на треската, Геличе казва, че инкубационният период е по-малко от три седмици. „Клинично лице това заболяване няма. Започва рязко с покачване на температурата, неразположение. И после – симптоми на интоксикация, болки в ставите. Характерно е, че в първия и втори-трети, четвъртия ден, се появява разстройство в червата, т.е. повръщане и диария. Някъде в края на първата седмица се появява хеморагичен синдром, който всъщност води до смъртта на пациента“.

Според професора, „африканската ситуация е такава защото там, където треската сега се разгръща, не обичат лекарите. Там доминират шаманите, те лекуват със собствените си методи, чак до забрана за достъп до европейските лекари, до нападения срещу тези лекари, дошли да помагат. Когато болните стигнат до лекарите, те вече са в изключително тежко състояние. А африканските клиники не са така добре оборудвани, както бихме искали. Така че да се каже, че болестта не може да лекува, фундаментално не е вярно. В действителност, процентът на смъртност сега е, според най-новите данни, около 55%. „

Професор Геличе признава, че „срещу Ебола тясно насочен специфичен препарат няма, но има огромен брой непреки патогенетични терапии и антивирусни лекарства, с непряко действие срещу вируса, но от тази група. Следователно, с подходящо, адекватно прилагане на терапия, е напълно възможно човек да се излекува. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *