Лице, което никога няма да забравите

24509_6713Мнозина вярват, че красивото лице не може да бъде забравено. Но проучване на германски психолози показва обратното: красотата на лицето не позволява неговото запаметяване – освен ако няма някаква ярка отличителна черта. За всичко са „виновни“ емоциите.

Изглежда, че  красивото човешко лице трябва да се помни по-добре, защото е приятно да се гледат привлекателни хора. Според експеримента на  психолози от Йенския университет, публикуван в списание Neuropsychologia, хората са склонни да запомнят непривлекателни лица, ако в красивите няма някакви особено забележителни характеристики.

По време на експеримента на участниците в него били предложени снимки на красиви и не много красиви лица. В процеса на гледане се наблюдавали данните на енцефалограф,  показващ мозъчната дейност по време на  теста.

„Наблюдавайки привлекателно лице, подопитните вярвали, че вече са го виждали, а в действителност – не са“ – казва авторът на изследването Холгер Визе, – „и затова му обръщали по-малко внимание, сякаш пропускайки го, без да го запечатват в паметта си, а по-късно го бъркали с други атрактивни лица. “

При това  красивите лица с някаква ярка отличителна черта (като Анджелина Джоли), привличат максимум  внимание и се запомнят особено лесно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *