Масата на нашата галактика е еквивалентна на 800 милиарда слънца

galaktikaУчени- астрономи от Европа, Канада и Съединените щати са направили поредната серия от прецизни измервания на различни параметри на нашата галактика Млечен път. Според резултатите от тези измервания, масата на Млечния път е еквивалентна на масата на 800 милиарда слънца. Освен това, с 95 процента вероятност, нашата галактика по размер и маса е по-малка от галактиката Андромеда, най-близката до нас масивна спирална галактика, която може да се види с невъоръжено око в тъмна безоблачна нощ.

В продължение на няколко десетилетия различни групи учени и астрономи се занимават с измерване на масата на Млечния път и някои съседни галактики. Поради несъвършенството на астрономическите уреди и използването на остарели математически модели, учените постоянно получаваха противоречиви резултати, някои от които бяха например, че Млечният път е по-голям от Андромеда, а друг – напротив, че двете галактики имат приблизително една и съща маса .

Последното изследване в тази посока, проведено от споменатата група от учени е проведено на по-високо ниво. Взети са под внимание всички текущи знания за структурата на вселената, структурата на галактиките, а дори и количеството тъмна материя, която присъства и в двете галактики. Всичко това е позволило на учените да получат най-точните съвременни стойности на масата на галактиките на Млечния път и Андромеда.

„Чрез изучаване две масивни галактики, които са много близо един до друг, и малки галактики, които ги заобикалят, взехме под внимание в изчисленията си това, което е известно днес за гравитацията, за гравитационните взаимодействия в рамките вътре и между свръхмасивни космически обекти, разширяването на Вселената и други познания, получени от учените през последните години „- казва Матю Уокър (Matthew Walker), учен-астроном, който е бил част от групата.
“ Всичко това ни позволи да получим най-точната стойност досега на масата на материята, която се съдържа във всяка галактика. И това е първият случай в историята на астрономията и астрофизиката, при който се провеждат две такива измервания едновременно“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *