НАСА: опасно петно на Слънцето заплашва Земята

 flare

Опасността може да продължи седмици, съобщава wnd.com, а НАСА предупреждава, че новото петно, способно на мощни изригвания от най-високия клас X, е на една линия със  Земята.

Пряк удар върху Земята на  изригване от клас Х може да причини сериозни смущения – и дори унищожаване на  електрическите мрежи в Съединените щати, които вече са много уязвими, както и по критични инфраструктури за  поддържане на живота, които зависят от електричеството.

Изригванията, на които са обърнали внимание космическите експерти, започнаха миналата неделя с изригване от клас М 5.6.

„Слънчевите изригвания  са мощни изблици на радиация“, заяви говорителят на НАСА Карън Фокс.

„Вредните лъчения от изригванията не могат  да преминат  през земната атмосфера и физически да засегнат хората на Земята. Въпреки това, когато избухването е с  достатъчна интензивност, то може да  причини нарушения в атмосферния слой, който е свързан със земните комуникационни сигнали.“

Някои от изригванията  на повърхността на слънцето може да бъдат 14 пъти по-големи от Земята.

НАСА и Националния научен  фонд са изчислили, че ако Съединените щати издържат на пряк удар от изригване  X-клас, това ще струва на нацията повече от $ 2 трлн. по време на първата година и ще  убие до 90 процента от хората в САЩ –  заради спирането на всякакви услуги, глад и болести.

По: http://www.wnd.com/2014/08/nasa-dangerous-sunspot-aligning-with-earth/

Превод АНАЛИЗАТОР

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *