Оралните контрацептиви увеличават риска от рак на гърдата с 50%

oralУ жените, които вземат противозачатъчни хапчета, общият риск от развитие на рак на гърдата е с 50% по-висок, показва ново проучване.

Някои хапчета с високи нива на естроген могат да увеличат риска и три пъти, в сравнение с жените, които никога не са приемали противозачатъчни хапчета, или които са престанали да ги използвате, са открили  американски изследователи. Хапчета, съдържащи хормони с ниска доза, не носят никаква допълнителна опасност, казват учените.

Д-р Елизабет Бибър от Cancer Research Center Fred Hutchinson в Сиатъл, която е ръководител на изследването, заяви, че решението да се изследва ефекта на пероралните контрацептиви за  риска от рак се дължи на увеличаване през изминалата година на проявите на това заболяване. Контрацептивите, като вероятен рисков фактор, са избрани поради факта, че тяхното ниво на употребата през последната година достигна исторически връх – милиони жени по целия свят използват хормонални препарати, каза Бибър. Въпреки това тя подчерта, че рискът може да варира в зависимост от състава на оралните контрацептиви.

„Нашите резултати трябва да бъдат потвърдени и трябва да се интерпретират с повишено внимание“, – каза в интервю за г Mail Online онкологът.

Предишни изследвания са показали, че рискът от рак на гърдата намалява след като жените спрели хапчетата.

Проучването, чиито резултати са публикувани в списание „American Association  Cancer Research“, са взели  участие 23 000 жени. 1 102 от тях наскоро са били диагностицирани с рак на гърдата. Жените с рак са били на възраст 20-49 години. Заболяването е диагностицирано у  тях в периода 1990-2009 г.

Таблетките, съдържащи високи дози естроген увеличават риска от рак на гърдата 2.7 пъти, или със 170%, а  тези, които съдържат умерено доза на хормона – 1.6 пъти.

Таблетките, съдържащи ниска доза естроген не увеличават риска от рак на гърдата. А у  наскоро използвали контрацептиви жени, рискът от рак на гърдата се увеличава с 50% в сравнение с тези, които никога не са ги опитвали.

ANALIZATOR

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *