Ревматоидният артрит може да се лекува

artritРевматоидният артрит, който засяга до 1% от населението, причинява болка и възпаление на ставите, разрушавайки хрущяла и костите. Сътрудници на ETH Zurich са разработили специален подход при лечението на артрит, които са го тествали върху мишки. Според учените, животните напълно са били излекувани от болестта.

Лекарството е на основа, представляваща смес от две активни съставки. Първият компонент присъства в организма, това e  имунният агент интерлевкин-4 (IL-4) . Известно е, че той е способен при  ревматоиден артрит да защитава костите и хрущялите. Заедно с IL-4 върви и антитяло. То се свързва с протеин, намиращ се  само в възпалените тъкани при някои заболявания.

По този начин, интерлевкин-4  гарантирано попада в  болната тъкан. Това повишава ефективността и намалява риска от нежелани реакции. Освен чистата смес от двата компонента, учените  я тествали в комбинация с противовъзпалителното лекарство дексаметазон. Лечението започнало веднага след като у лабораторните гризачи се появяват видими признаци на артрит.

Когато двойната молекула и лекарството били използвани поотделно, учените само забавяли развитието на заболяването. Но прилагайки ги заедно,  това помогнало  симптомите да изчезнат за  няколко дни. В този случай, и имунната система се връщала към нормалното си състояние. Изпитанията върху хора ще започнат през следващата година, обещават учените.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *