Учени: ново лекарство срещу рак се сглобява самостоятелно като от блокчета Лего

wu_275Нови противоракови изкуствени молекули, които могат да имитират естествената защитна система на организма срещу рак, самостоятелно се сглобяват в рамките на няколко минути. Това се посочва в статия, публикувана в списание Nature Chemistry.

Британски учени от университета на Уоруик са  разработили уникално противораково лекарство. Новият препарат се състои от молекули, които са сходни по структура с пептидите – вещества, естествено  произвеждащо се в организма за борба срещу инфекции и рак, и буквално се сглобява само.

Изкуственото  производство на пептиди по-рано беше много трудно и скъпо, когато става въпрос за индустриален мащаб. Новият процес отнема няколко минути и не изисква скъпо оборудване, и вече е доказал своята ефективност в лабораторията.

„Химията, която участва в процеса, напомня хвърляне на  Lego блокчета в чанта, после тя  се разклаща … и се получава модел на Звездата на смъртта.“

Peter Scott, Университета на Уоруик (на снимката)

Учените отбелязват, че процесът на самостоятелно сглобяване не включва екзотична химия и е доста прост. Няколко вещества се смесват  и се  самоорганизират в кристални структури, наподобяващи пептидите.

„Красотата е в това, че тези големи молекули се сглобяват сами. Природата  постоянно използва този метод в естественото производство на сложни вещества като протеини, но  да се  възпроизвежда изкуствено – е истинско предизвикателство.“

 Peter Scott, Университета на Уоруик

Въпреки факта, че противораковото Лего вече е доказало  своята ефективност в борбата срещу рак на дебелото черво, изследователите отбелязват, че са необходими по-нататъшни клинични изпитвания преди лекарството да започне да се използва в медицината.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *