Учените изясниха колко струва щастието

shtastieИзвестна е поговорката: Щастие с пари не се купува. Парите, обаче, не само не са способни да направят човек истински щастлив, но те могат да му попречат да намери щастието.

Както показва ново проучване, проведено от д-р Мириам Taтзел от Държавния университет на Ню Йорк, след като годишният доход преодолее отметката $ 72 хиляди, хората започват да обръщат повече внимание на кариерата си, отколкото на стремежа към щастие.

Въпреки това, преди заплатата да достигне 72 000 $, работещите не живеят живота си пълноценно, тъй като се стремят да спечелят повече. Проучването е установило, че печелещите повече пренебрегват това, което наистина ги прави щастливи – силна връзка и положителни впечатления.

„Емоционалното благополучие расте с доходите, но няма по-нататъшен прогрес, след като годишният доход се вдигне над 75 000 щатски долара, – казва Мириам Taтзел.
– Общество, в което някои хора са обожавани заради приказното им богатство, установяват стандарт за успех, който е непостижим за мнозина. Въпреки това, хората се стремят към него, работейки все повече и повече“.

Както отбелязва д-р Taтзел, представяйки изследването си в Американската психологическа асоциация, съвременната култура предполага, че възможността да се пилеят пари може да направи човек щастлив, но в действителност е точно обратното.

Тя посочва предишни психологически изследвания, които показват, че основните нужди, като например добър социален живот и независимост, далеч по-вероятно могат да направят човек по-щастлив, отколкото преследването на пари.

Хората със скромни изисквания като цяло са много по-щастливи, казва тя в интервю за онлайн изданието на британския Mail Online.

Психологът казва, че ключът към щастлив живот са добрите спомени. Вместо това хората харчат пари, за да си купуват ненужни неща, често ги взимат на кредит, а това, от своя страна, води до факта, че те трябва да работят още повече.

Изследователката призовава хората да мислят по -малко материалистично, и е сигурна, че това ще ги направи по-щастливи.

One thought on “Учените изясниха колко струва щастието

  1. могат да изчислят само колко пари са необходими за материално благополучие. А какво е необходимо за да си щастлив могат да кажат не учените а щастливите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *