Учените са успели да излекуват болестта на Алцхаймер

alchajmerСътрудници на Йейлския университет са успели да синтезират лекарство, което премахва напълно симптомите на болестта на Алцхаймер в организма на лабораторни мишки.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, срещащо се най-често при хора на възраст над 65 години. Има също така и рядка форма на заболяването, която се развива в по-ранна възраст. Към 2006 г. в света е имало повече от 26 милиона души, страдащи от това заболяване.

Ранните симптоми на заболяването включват краткосрочно разстройство на паметта, а след това   разрушаване и на дългосрочната памет. Постепенната загуба на все повече  функции на организма, в крайна сметка води до смъртта на пациента. Средната продължителност на живота след поставяне на диагнозата е приблизително седем години.

В момента не съществува никакъв начин да се излекува тази болест. Съвременните терапии са в състояние само да   облекчат някои от симптомите, но не са в състояние да забавят или спрат развитието и. Най-големите фармацевтични компании в света в продължение на десетилетия се опитват да създадат  инструмент за борба с болестта на Алцхаймер, но засега няма резултати , а повечето от разработките са преустановени.

Учени от Йейлския университет са създали ново лекарство съединение, което може да премахне последиците от болестта на Алцхаймер в организма на лабораторни мишки. Откритието се е случило по време на проучването на особен протеин в мозъка, който се нарича съкратено STEP ((STtriatal-Enriched tyrosine Phosphatase) и е отговорен за регулиране на процесите на обучение и памет. Високите нива на този протеин предотвратява напрежението в синапсите в мозъка.

След като прегледали хиляди различни варианти, учените  били в състояние да  идентифицират специалното  съединение TC-2153, с помощта на което е възможно да се сведе до минимум отрицателното въздействие върху мозъка на протеина STEP. Прилагайки съединението в  засегнатите от Алцхаймер участъци в мозъка, учените забелязали, че е намалял дефицита на умствени способности у мишките в редица когнитивни упражнения. В допълнение, лабораторните мишки започнали по-добре да си спомнят  обектите, които били виждали по-рано.

„Една единствена доза от лекарството, води до подобряване на когнитивната функция при мишки –  споделя с читателите на PLoS Biology професор Пол  Ломброзо. Гризачите,  получили новото медикаментозно лечение, са напълно неразличими от контролната група, състояща се от здрави мишки „.

В момента учените са започнали изследвания върху плъхове и примати с когнитивни увреждания. Ако се окаже, че лекарството е ефективно и в техните организми, не е изключено изпитания върху хора да започнат  до две- три години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *