Учените са установили, че молитвата не помага на всички

molitvaПсихолози са изследвали въпроса, дали помага обръщението към Бога на хора с психични разстройства, в частност на такива, подложени на различни страхове. Техните резултати и заключения са публикувани в списание Sociology of Religion.

Всичко се оказало доста сложно, за да може ясно да се отговори на този въпрос. Анализирайки данните на 1714 души, които се молят редовно, авторите заключават, че в някои случаи, молитвата помага на психичното здраве, в други – не.

Резултатът се влияе от няколко фактора.

Например, какво човек очаква от молитвата. Хората, които твърдо вярват, че само Бог може да им помогне и да подскаже отговори на въпросите им, получават по-голямо облекчение, включително и от техните страхове.

Стил на молитвата. Медитативният стил на молитвата предполага, че хората се обръщат към Бога по-лично, с личните си проблеми. Според статистиката, хората, които се молят по такъв начин получават по-голямо облекчение на психичното си състояние, отколкото участниците в колективни ритуални молитви. В последния случай, връзката с Бога е по-малко лична.

One thought on “Учените са установили, че молитвата не помага на всички

  1. А как може да бъдем убедени, че всички 100 или 1000 участника в масовата молитва мислят и се молят за едно и също нещо в даденият момент. Човек по природа е егоист. Вероятно част от молещите се използват момента и се молят за нещо лично, потребявайки общата еуфория. Ако хората бяхме телепати и контролирахме един друг си в момент на всеобща молба, то ефект ще има и то огромен. Защото, доказано е, че човешкият мозък излъчва импулс с мощност 1W в пространството. А ако са 1000 х 1000 = 1MW мощност. Ако всички хора на планетата са телепати и излъчват контролират импулс, то може да бъдат създавани и взривявани планети и звезди от разстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *