В Африка откриха селище на 70 000 години

afrikaДосега се считаше, че първите жилища, които могат да издържат на капризите на природата дълго време,  хората са започнали да строят едва след преместването си в по-тежките условия в Европа и Азия. А по време на разкопки в северната част на Судан полски археолози от Института по археология и етнология в Познан са открили останки от селища, чиято възраст се оценява на 70 000 години.

Останките от такива трайни жилища в  Африка опровергават идеята, че първите такива структури хората са изградили едва след преместването си в по-тежките условия в Европа и Азия.

Според изследователите, това откритие противоречи на теорията, че  изграждането на постоянни жилища е свързано с така нареченото голямо преселение от Африка и заселване  в  по-студените райони на Европа и Азия.

Паметникът, известен като Affad 23 в момента е единственият известен в долината на Нил, в който са запазени стабилни , големи по размер жилища на ранния Homo Sapiens,  добре адаптирани към блатистата местност.

Новите доказателства предполагат много по-високо ниво на развитие и адаптиране в Африка през средния  палеолит.

„Откритията в Affade са уникални за средния палеолит. Миналия сезон ние открихме останките на няколко леки дървени конструкции. В същото време в хода на научни изследвания ние бяхме в състояние точно да  локализираме  селището и нови стопански зони: голяма   „работилница“ за кремък, както и платформа за разфасоване на трупове на животни, убити при лов“- казва ръководителят на разкопките, д-р Мarta Osypinska).

Изследователите сa установили видоветe животни,  ловувани от хората по това време. Въпреки относително простите  оръдия от кремък, изработени по техниката Левалоа, жителите на Affade са ловували и големи и опасни бозайници като хипопотам, слон и бивол, и малки пъргави маймуни.

Тази година, изследователите  ще определят точно  времето, когато палеолитните ловци са живели тук, с помощта на оптически стимулируема луминесцентна датировка.

Според археолога Петер Осипински, сега е известно, че селището датира от края на влажния период. Това, по-специално, определя списъка на видовете, преследвани от хората. Но сходни природни условия в региона е имало  най-малко два пъти – преди около 75 000 години, и  преди около 25 хиляди години. Точната датировка  на селището сега е най-важната задача на експедицията, казва археологът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *