В петрола откриха живот

petrolГерманските учени са открили доказателства за живот в дълбините на петрола: малки капки вода, където живеят особени бактерии, пише  списание Science.

Учените, работещи по бреговете на Peach Lake (остров Trininad, Карибите), където се намира най-големият в света резервоар с чист течен асфалт. Минералът се издига към повърхността, където застива и образува твърда кора.

Въпреки че досега се смяташе, че разлагането на петрола от анаеробни микроби, се случва само на границата между  петролна и водна среди, изследователите са открили в самия минерал малки (1-3 микролитра)  капчици течност.  Вътре в капчиците живеят сложно  организирани общности метанопродуциращи бактерии, които разграждат петрола.

Бактериална активност променя химическия състав на минерала, и в крайна сметка води до образуването на вискозен битум (като в петролните пясъци). Въпреки че този процес вреди на качеството на петрола, той може да бъде много полезен за пречистване на води. Микроорганизмите, отлична чувстващи се токсичния петрол, ще помогнат на учените да намерят нови начини за отстраняване на замърсители.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *