Вълшебните свойства на ориза

orizОризът е уникален продукт. Той е склад за хранителни вещества, минерали и въглехидрати, способни да  задоволят нуждите на човека. Още едно полезно свойство – оризът като гъба абсорбира вредните вещества,  той е перфектен естествен абсорбент.

Някои диетолози твърдят, че този продукт е в основата на хранителната пирамида на човека.  В много страни  той замества хляба. С всичките си плюсове  оризът е и нискокалоричен, което означава, че консумиращите го  не са изложени на риск от увеличаване на теглото. Но за да се запазят всички полезни свойства на този продукт, трябва правилно да се приготвя.

Има много начини за готвене, но е един е  доказан – той запазва  всичките му качества и чудесен вкус. Мнозина са чували, че оризът трябва да се вари 12 минути. Но не всеки знае, че тези 12 минути трябва да се разделят на три етапа, и по време на всеки период от време да се готви на огън с различна интензивност.

Подготовка

Пропорция – две чаши ориз на  три чаши вода. Старателно се измива оризът и се залива с вода. В тенджера с плътен капак се изсипва измитият ориз и се залива с вода. Важно е тенджерата да  е херметически затворена, а може за по-голяма надеждност да сложи тежест върху капака.

Въоръжете се с часовник:

Етап 1 – варене на  най- висока температура точно 3 минути.

Етап 2 – варене на средна температура  точно 7 минути.

Етап 3 – варене на най-ниска температура точно 2 минути.

Този метод  по принцип може да се нарече „12 + 12 минути“, защото е строго препоръчително след махане от котлона да не се отваря капака още 12 минути. След изчакване се добавят сол и  малко олио. Вкусният и  здравословен ориз е готов.

Интересни факти за ориза

Оризът е  една от първите култури, които хората  култивират. История на тази зърнена култура е повече от 15 000 години.

Оризът е основна храна за повече от половината от жителите на нашата планета.

Оризът е  символ на плодородието и създаване на потомство, затова новобрачните се посипват със зърна ориз – за да им се пожелае  плодовит брак. В някои  славянски страни  оризът се  нарича „Сарацинско просо“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *