6 тъкани и телесни функции, които се възстановяват с диета

2579085568_02d9eabc5e_oЧовешкото тяло „по подразбиране“ е в режим на  непрекъсната регенерация. Без този процес на постоянно обновяване на клетките, организмът не може да съществува, но някои болести могат да нарушат регенеративните процеси. И тук могат да помогнат   естествени вещества, които не само потискат симптомите на заболяването (както и лекарствата), но също така да помогнат за самовъзстановяването на организма.

1.  Нервни тъкани
Широка гама от съединения, които допринасят за възстановяването на нервните тъкани се съдържат в куркумата, целина, боровинки, жен-шен, салвия, чай и кафе.

2. Черен дроб
Глициризинът от корена на женското биле е известен като мощен стимулатор на възстановяване на масата и  функциите на черния дроб. Други изключително полезни вещества за черния дроб се съдържат в куркума, риган, корейски женшен и ройбос.

3. Бета-клетките на панкреаса
Растенията, които стимулират ръста на продуциращите инсулин бета клетки – са кимион, куркума, авокадо, берберис, пъпеш, спанак и броколи.

4.  Изработка на хормони
Някои от съединенията са в състояние да стимулира производството на хормони, един от тях е  витамин С. Мощен донор на електрони, този витамин има способността да допринася за образуването на естроген, прогестерон и тестостерон, като е  отлично допълнение или дори алтернатива на хормонално-заместителна терапия.

5. Клетките на сърцето
Съвсем доскоро се смяташе, че сърдечната тъкан не е в състояние да  регенерира, но сега е известно, че има вещества, които могат ефективно да стимулират  образуването на сърдечните клетки. Това са  ресвератролът, който се среща в червеното вино, грозде,  какао и ядки, сибирски жен-шен и Geum.

6. Хрущялната тъкан на гръбначния стълб
Куркумата и ресвератролът подобряват възстановяването  след увреждане на гръбначния мозък, а  коприва, рибено масло, грейпфрут и водораслите допринасят за възстановяване на хрущялната тъкан.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *