Американски физици предполагат, че ни заобикаля 2D-холограма

0212

Все повече учени смятат, че ние живеем в един свят на илюзии и виждаме само това, което искаме да видим.

Всички знаем, че живеем в триизмерен свят, който виждаме и възприемаме добре. Но може да се окаже, че това е само една илюзия. И това  сериозно тревожи  учените. Защото най-новите изводи на редица физици са, че всичко или почти всичко на нашата планета, и това около нея, съществува във  формат 2D. А нашето зрение (да се чете – нашият мозък) доста лесно може да се заблуди.

В Националната лаборатория на Илинойс се подготвя провеждането на най-важния за човечеството експеримент, който трябва да обясни всичко. Учените планират да  проверят дали не живеем в някаква матрица, която е холограма.

– В продължение на хиляди години приемахме, че пространството се състои от точки и линии, – заяви директорът на Центъра за астрофизика на частиците в лабораторията на Ферма Craig Hogan. – Но, може би, ние не сме прави. И в действителност Вселената да се състои от невидими за невъоръжено око вълни от материя и енергия. Така че, всичко, за което се е предполагало, че виждаме, в действителност може да има напълно различен вид, а нашият мозък да  не е в състояние да възприеме това.

За да се определи дали Вселената всъщност е двуизмерна, физиците са решили да проведат експеримент, наречен Holometer.

Неговата същност е проста – два мощни лазерни лъча (еквивалентни на 200 000 лазерни показалки) ще се наблюдават върху два екрана, монтирани перпендикулярно на разстояние от четиридесет метра. Ако лазерните лъчи започнат да се  „колебаят“, учените са готови да уверят човечеството, че всички около нас е  холограма.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *