Американски учени са започнали клониране на човешки ембриони

klonУчени от Харвардския университет са започнали експерименти за клониране на човешки ембриони, пише The Boston Globe.

Ембрионът ще се използва като източник на стволови клетки за лечение на редица тежки заболявания, а Харвардския  университет стана вторият американски университета осмелил се да клонира човешки ембриони. По-рано подобен опит бе направен от учени от Университета на Калифорния, но работата бе временно  спряна, което позволява на експертите от Харвард да напреднат значително.

Експертите възлагат на терапевтичното клониране големи надежди. Според legem с неговото внедряване  ще стане възможно  ефективното лечение на диабет, болест на Паркинсон, увреждане на гръбначния мозък, сърповидно-клетъчна анемия и много други заболявания.

Опитите за клониране вече са  започнати от George Daley в Детска болница в Бостън.

Експериментите са на ранен етап, каза ученият, който отказа да съобщи за резултатите. Според него, практическото приложение на стволови клетки за лечение на заболявания на кръвта ще бъде възможно не по-рано от 10 години. Освен Daley, разрешение за клониране също така е получено от Дъглас Мелтън и Кевин Ейгън,  членове  на Хардварския институт за стволови клетки.

При  клонирането  човешка  ДНК се вмъква в яйцеклетка, и в рамките на 5 дни започва отглеждането на човешки ембрион. От ембриона се извличат стволови клетки, които могат да бъдат използвани за производство на специализирани клетки или тъкани, носещи ДНК на донорa.

След ликвидацията на генетичния дефект, тъканите, които не са застрашени от отхвърляне, се трансплантират на  донора. Изследванията по  клониране на човешки ембриони са подложени на активна критика от специалисти по етика.

„Вие създавате живот само за да го унищожите. Вие произвеждате човешки ембриони за получаване на желаните клетки и части от тялото.

Това е фундаментално неморален проект … „- заяви завеждащият центъра за  образование в Националния   католически център по биоетика във Филаделфия Tad Pacholczyk.

През ноември миналата година в света избухна скандал около водещия южнокорейски експерт по клониране Нwang Sok Y. През февруари 2004 г. ученият обяви успешното клониране на човешки ембриони за получаване на стволови клетки. Оказа се, обаче, че резултатите са фалшифицирани.

http://bg.checkonline4you.com/amerikanski-ucheni-sa-zapochnali-klonirane-na-choveshki-embrioni/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *