Хората са имали единен език?

full Между скалните рисунки в  САЩ и ранните  семитски азбуки има прилики.

В израелската пустиня Негев и  югоизточната част на САЩ са открити сходни скални рисунки, казва археологът д-р Джеймс Харис от Brigham Young University. Той излага спорната хипотеза, че в древния свят е съществувал единен  език.

Brigham Young University е  частен университет на мормоните, които вярват, че древните хора са мигрирали в Америка от Израел.

Харис и Дан В.  Хоун публикуват книгата „Името на Бога:  от Синай до югозападната част на Съединените щати“ през 1998 г., Стивън Рикс, професор по иврит в Университета в Brigham Young, написа рецензия на книгата и посочи някои недостатъци в аргументите на авторите, но като цяло е съгласен, че скалните рисунки в Колорадо близо до град Ла Хунта, САЩ, имат сходни корени със семитските езици.

Рикс пише за символа, описан от Харис и Хоун като символа анх, знакът на „живот в света на боговете.“

„Анх може да е заимстван   символ с много значения, или дори без никакво значение. Трябва да бъдем внимателни и да не правим произволни тълкувания на символа, „- пише Рикс. Той отбеляза, че авторите са пропуснали символите, които не се вписват в тяхната теория.

„Въпреки това зад тяхната хипотеза вероятно  може да се крие част от истината. Убеден съм, че между скалните рисунки в югозападните  Съединените щати и ранните  семитски азбуки,  съществува забележителна прилика. Но аз не съм сигурен, че създателите на американските скални рисунки са били носители на древния  иврит, „- пише той.

Теорията не предизвика особен интерес от учени извън мормонския университет.

Дейвид Айзенберг от израелския университет Бен Гурион, който е проучвал рисунките в пустинята Негев, отбелязва, че тези символи не са добре изучени, заради военните действия в региона. Той пише в своя блог през 2012 г.:. „Изкуството върху скалите на пустинята Негев се игнорира от археолозите. Това се случва поради две причини.

Първо, само няколко учени се осмеляват  да идат в Негев, за да ги проучат. До XX век Негев е опасно място, което е обитавано от бедуинските племена. А  тези, които все пак отиват, например, Едуард Хенри Палмър, възприемат скалните рисунки в Негев възприемат като „обикновени драскотини върху камъка от минувачи, и представляващи основно инициали,  смесени с груби фигури на хора и животни.“

http://bg.checkonline4you.com/horata-sa-imali-edinen-ezik/

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *