Инвестиции в насекоми: как стартъп спечели от щурци

exoНюйоркският стартъп  Exo (Exoprotein), занимаващ се с  производството на енергийни блокове от  щурци, привлече  $ 1,2 милиона, като част от следващата фаза на програмата за начално финансиране, се казва в  прессъобщението на Eхo. Средствата ще бъдат насочени към разширяване на производството, продуктовата гама и наемане на висши специалисти.

Съинвеститори са  фондът Start Garden, специализиран в сътрудничество с иновативни компании, Collaborative Fund, който финансира „предприемачи, които променят света“, и Тимъти Ферис, гуру на продуктивността и най-продаваният автор на бестселъра „Как да работим по 4 часа седмично.“

По-рано компанията вече получи  средства от бизнес акселератора AccelFoods, специализиран в първична финансова подкрепа на  производители на пакетирани хранителни продукти, в размер до $ 140 000.

Exo започва дейност миналата година, и  е основа от випускниците на престижния Браунов университет Грег Севиц и Габи Луис. Основната цел на компанията е  да се популяризира употребата на насекоми като източник на лесно смилаем протеин. Според бизнесмените, Exo първа предлага  работещо решение на проблема с глобалната продоволствена сигурност.

По-рано до подобни заключения стигнаха в  ООН. Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациано да Силва, говорейки през май 2013 г. на Международната конференция на тема „Горите в обезпечаване на  продоволствената сигурност и храненето“, призова гладуващите по- активно да се хранят с  насекоми, за да компенсират липсата на протеини.

Създателите на чудодейните  блокчета подчертават, че получаването на протеин от насекоми е много по-печеливш бизнес от отглеждането  за такива цели на селскостопанските животни. Според тях, щурците не заемат много място, и практически не им трябват  никаква храна и вода. Според Exo, използването на щурци за  животински протеин е 20 пъти по-ефективно от отглеждане на добитък, те отделят до 80 пъти по-малко метан от кравите, а техният репродуктивен цикъл е много по-кратък. В този случай, съдържанието на протеин в  100 грама  животински материал у  щурците,  в пъти надминава  говеждото и птиче месо.

За направата на едно блокче Exo използва около 40 щурци. Хранителна стойност на 100 г продукт: Енергийна стойност 270-300 калории, протеини – 10 грама,  мазнини – 14-20 грама,  фибри – 5-7 г.

Щурците за целта се отглеждат в специално оборудвани  домашни ферми, пише на сайта на Exo. За храна се използват зърнени култури.

Първата партида от блокчета Exo бе 50 хиляди.  Плановете на EXO са  увеличаване на производството до  стотици хиляди. В момента компанията предлага блокчета с четири вида вкусове: кокос; ябълка и канела; фъстъчено масло и желе; боровинки и ванилия.

http://bg.checkonline4you.com/investitsii-v-nasekomi-kak-startap-specheli-ot-shturtsi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *