Как в испанското село Маринелада построиха комунизма

marineladaОткакто  Съветският съюз се разпадна, хората с леви убеждения търсят някакво образцово общество, около което те биха могли да се обединят, пише в статията си в The Wall Street Journal, журналистът Sohrab Ahmar. През 90-те години това бе мексиканският щат Чиапас, след това движението „Окупирай Уолстрийт“, но то угасна.

„За щастие на разочарованите , съществува Маринелада“ – пише авторът. В това  испански село с население от 2771 души, разположено на 70 мили от Севиля, от края на 70-те години на XX век строят комунистическата утопия.

„Вероятно Maринелада е  най-приятно комунистическо общество в света, главно поради близостта му до бреговете на Средиземно море, както и поради факта, че то съществува в либерално-демократична Испания“ – коментира авторът. В селото няма „Гулаг“, нито тайна полиция. И все пак са налице има „някои от основните характеристики на всички комунистически общества, не на последно място свръхидеологизирано правителство и сериозна доза икономически абсурд“ – се казва в  статията.

Местният кмет, Хуан Мануел Санчес Гордильо, печели изборите през 1979 година. „Аз никога не съм бил член на Комунистическата партия на сърпа и чука – казва той, – но аз съм комунист или комунитарист.“

„По-голямата част от колективно притежаваната земя, която сега обработват хората от Маринелада, е завладяна с протестни акции, седящи демонстрации, стачки и т.н.,“ – се казва в статията.

Наскоро кметът и членовете на радикалния  профсъюз експроприираха определени храни от супермаркетите и ги дадоха на бедните. Всички земеделски производители от кооперацията получават едно и също заплащане: малко над 40 евро на ден за 6 и половина часа работа.

Maринелада също така предлага на новите обитатели  къщи за 15 евро на месец, при условие че те са готови да ги изградят сами.

Този модел изглежда е начин за излизане от икономическата криза в Испания. Но в действителност, „Maринелада – един от ярките примери за разточителство и неефикасност, който провокира испанската криза“, казва авторът. Според вестник El Mundo, през 2007 г. регионалното правителство е субсидирало домовете в Маринелада с по 12 000  евро всяка. Около една шеста от жителите също получават субсидии, казва авторът.

Освен това  в селото няма наплив от нови жители. Maринелада – не е изключение, а представителна извадка от Европейския социализъм, заключава авторът: „чака пари от държавата и изживява демографска криза.“

Източник: The Wall Street Journal

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *