Китай се готви за Трета световна война

223036004Тъй като ситуацията в Украйна става все по-лоша и по-лоша, много хора в света, се страхуват, че между Русия и Съединените щати  ще възникне директен въоръжен конфликт. Ако това наистина се случи, то   напълно е възможно, че ще има нова световна война.

Ситуацията в света днес е такава, че тази вероятност трябва да се вземе много на сериозно. Лицето на войната се променя в хода на развитието на човешкото общество, а днес тя е навлязла в третата фаза на развитие.

Първият етап – борбата между номадските и уседналите народи, а вторият – глобалните  колониални войни, тук, например, включват Първата и Втората световна войни. Сега ние навлизаме в нова ера на световните конфликти. Тяхната особеност се крие във факта, че основното място на сраженията ще бъдат космоса, киберпространството и водното пространство. Ще играят огромна роля техническо оборудване и нивото на науката. Също така, тези войни ще включват  огромен брой участващи страни.

В ерата на Трета световна война важен въпрос за увеличаване на китайската военна мощ ще бъде следният  въпрос: как да се развиват военните сили за ефективно опазване на държавния интерес? В действителност, при настоящите обстоятелства, за защита на държавния  интерес Китай във военното развитие трябва да се ръководи именно от гледна точка за   световна война. Основните причини за това са както следва: на първо място, от образуването си Китай винаги е развивал военна мощ, за да защитава  интересите си на сушата. Тъй като борбата за водното пространство става все по-ожесточена, Китай трябва да  промени ориентацията си и  да премине към защита на морските интереси.

На второ място, в ерата на нова световна война, Китай се намира в този регион,  за който се води борба. Това, отново го принуждава да развива военната си мощ, с акцент върху глобалната война. Китай е заобиколен от Арктика, Тихия и Индийския океан, и е естествено, че развитието на неговата военноморска мощ изнервя останалите страни. На фона на това, Китай се нуждае от развиване на военните си способности и   поемане на   инициативи, а не да се превърне в пасивен участник в играта.

На трето място,   тъй като Китай   разширява интересите си извън държавата, те се разпространяват по целия свят. Тъй като Съединените щати в момента   стратегически акцентират върху региона на Азия и Тихия океан, това директно засяга КНР, и нейните задгранични интереси са все повече изложени на риск от страна на Америка. Ако Китай няма необходимата военна сила,  няма да може да защитава задграничните си интереси.

Четвърто, морската и въздушна боеспособност на Китай, както и възможността за провеждане на военни операции в чужбина днес са изключително ограничени. Ако не се разглежда  в рамките на световна война въпросът за укрепването на военноморските сили, то следващата точка – укрепването на ВВС на Китай – ще бъде ограничен от  съществуващите предразсъдъци, а  защитата на задграничните интереси ще се изправи пред още по-голяма съпротива. Това ще доведе до факта, че по отношение на военноморския си и въздушен капацитет,  Китай отново ще се окаже в периферията на историята. Китай не може отново да се превърне в пасивен участник в играта. Той трябва да развие военните си способности, като се фокусира върху световна война, и да обърне необходимото внимание на изграждането на военноморските си сили.

Със съкращения от Хуанцю Шибао

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *