ООН призова за легализиране на наркотиците в цял свят

100914_93839_09888_2

Глобалната комисия за политика за наркотиците под ръководството на бившия бразилски президент Фернандо Кардосо призова за частична или пълна легализация на най-известните наркотици.

Редица бивши и настоящи държавни глави, както и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан призоваха националните правителства да  преминат от забрана на наркотичните вещества, към тяхната регулация.

„На мястото на наказателната идеология трябва да дойдат  по-хуманни и ефективни подходи, базирани на научни доказателства, принципите на общественото здраве и човешките права“, – се казва в документа, изготвен от група експерти, сред които освен бившият президент на Бразилия, Фернандо Кардосо, който я оглавява, влизат и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившите президенти на Колумбия, Мексико, Полша, Португалия и Чили.

Уточнява се, че световните лидери считат за едно от решенията за легализацията на наркотиците, добре  познатият пример за регулиране на продажбите на алкохол и тютюневи изделия. В същото време се подчертава, че това не е въвеждане на свободен  оборот, а законодателното регламентиране на тези стоки,  се посочва в документа.

Следва да се отбележи, че Комисията предлага да се поддържа строга забрана върху продажбата на наркотици за малолетни и оборота на  „най-силните и най-рискови наркотици,“ като „крек“ (кристална форма на кокаин) и „крокодил“ (дезоморфин). Запазването на такива забрани е  „здравен императив“, се казва в доклада, но също така и за регулирането на тези вещества, те препоръчват „придържане към принципите на намаляване на вредите, а не на криминализиране на потребителите.“
bg.checkonline4you.com

Related Posts

One thought on “ООН призова за легализиране на наркотиците в цял свят

  1. На управляващите в сянка,не им трябват здрави
    мислещи,разумни хора. Интересуват се само от
    печелене на пари и стадо оглупяли наркомани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *