Под ледената покривка на Антарктида откриха огромен тунел

article-2733203-20C3304000000578-939_634x932 Британски учени са открили под антарктическия леден щит  огромен тунел, с  височината на  Айфеловата кула. Изследователите прелитали над Западна Антарктида над   шелфовия ледник Роне-Филнера и открили тунел, неизвестен досега на човечеството. Неговата височина е около 246 метър, което е четири пъти повече от височината на Тауър Бридж и почти достига височината на Айфеловата кула.

Радарни и сателитни снимки показват, че сред малки ледени пещери има тунел на долната повърхност на шелфовия ледник. Преди това учените са считали, че когато има топене на лед, се образува не особено  мощна струя вода. Но новите данни показват, че те са сгрешили в своите предположения и изчисления. Сега има всички основания да се вярва, че водата тече под леда като истинска и доста мощна река.

Тази вода в Антарктида е текла под леда, а след това се е стичала в морето по земната повърхност, което е причината да се образува огромен тунел. В него учените не са влизали. Най-вероятно те ??ще се ангажират с  подробно изследване на формирането му по-късно.

Факт е, че глобалното затопляне продължава с бързи темпове. Може би един ден хората ще видят ландшафта  на Антарктика, без дебел слой лед. А с какво това ще застраши планетата, е трудно да се каже.

http://bg.checkonline4you.com 

Related Posts

2 thoughts on “Под ледената покривка на Антарктида откриха огромен тунел

  1. Апокалипсисът за това изродско и ненормално човечество е неизбежен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *