Радиотелескопи заснеха „Вояджър 1“

voyaСнимка на сондата „Вояджър 1„,  отдалечаваща се от нашата планета вече  37 години и изминала милиарди километри Космоса, е получена чрез мрежа от радиотелескопи.

На снимката се вижда радиообраз на космическата сонда Вояджър 1.  Тя е получена от антенна решетка със свръхдълги бази  VLBA (Very Long Baseline Array), която е сбор от 10 радиотелескопи , разпръснати от  Хавай до Вирджинските острови. Тя е уловила слабия радиосигнал от далечната сонда. В действителност, тази  бледа точка – в момента е най-отдалеченият обект от Земята,  създаден от човека.

Сигналът на Вояджър 1  е около 23 вата. Този сигнал е насочен  към Земята, но апаратът сега се намира на  около 15 милиарда километра от планетата, така че докато стигне до нас,  неговата мощност намалява до  по-малко от една милиардна част от милиардната от вата. И този слаб сигнал е  единствената информация от сондата, която е напуснала планетата преди  десетилетия.

Разбира се, да се открие сигнала Вояджър 1 не е толкова просто, колкото да се получи обикновен радиосигнал. Това изисква още по-голяма чувствителност, което е и причината за комуникация със сондата да е необходим голям радиотелескоп.

Операторите трябва да могат  да чуят този слаб сигнал, както и да изпращат  достатъчно силен и достатъчно насочен сигнал,  за да го получи сондата. Според някои данни „Вояджър“ е навлязъл в междузвездното пространство, а това е само началото на безкрайното му  пътуване. А  най-вероятно след  5-10 години сондата ще замлъкне завинаги, и ние няма да бъдем в състояние да разберем къде точно се намира.

Малката бледа синя точка на  снимката, е   част от  800-килограмов апарат, с размер на кола, с ядрено захранване и компютър, който хората изстреляха в космоса, за да изследва Слънчевата система.

Любопитството ни ни накара да го създадем, а  нашите способности позволиха да го изградим,  пишат изследователите.

И след 36-годишно пътешествие в междузвездното пространство, той продължава да общува със своите създатели. Може би, според   мащабите на космоса да изглежда така, че една синя точка  си говори с друга синя точка.

http://bg.checkonline4you.com/radioteleskopi-zasneha-voyadzhar-1/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *