Съдбата на човек може да се предскаже по датата на раждане

165441През последните години някои учени започнаха да  признават факта, че е възможно да се предскаже съдбата  по датата на раждане. Например старши научният  сътрудник в университета в Чикаго Леонид Гаврилов е установил, че хората, които са родени през есента, имат  40% по-голям шанс да доживеят до сто години, в сравнение с хората, родени през март.

Въпреки скептицизма по отношение на тези проучвания, след известно време сътрудникът на  университета в Оксфорд Sreeram Ramagopalan заяви, че броят на анкетираните в тази област се е увеличил драстично. Самият той е установил, че хората, родени през зимата или пролетта, са по-предразположени към шизофрения и депресия, отколкото останалите.

Механизмът на тези тенденции все още не е  добре изяснен, пише raut. Цикличността на огнища на инфекции през годината, промените  в атмосферните условия,  могат да повлияят на здравето на детето и да оказват влияние дори и след десетилетия. Дори дължината на деня и нощта може да е един от най-важните фактори.

Например, поради продължителността на летния ден при кърмачета е увеличен ръстът на очните ябълки, отслабване на фокусировката, което не се наблюдава при децата, родени през зимата. Голяма роля в това играе витамин D, който се произвежда под влияние на  слънцето. Неговият дефицит води до отслабване на имунитета и нервната система.

Ramagopalan е установил при животни, че при ниско  ниво на витамин D при бременни самки, у  малките се развиват неврологични разстройства. Това може да предизвика нервни разстройства и у „зимните“ деца.

В Дания в продължение на десет години от децата взимали  кръв и я съхранявали дълго време. Било е  потвърдено, че децата, родени в началото на 80-те и 90-те години на ХХ век с ниско ниво на витамин D, са по-склонни да развиват шизофрения.

За бъдещите родители това би било от полза за да планират бъдещото си потомство в съответствие с тези проучвания, но все пак вероятността за по-добри резултати не е толкова висока. Може би по-късно ще бъдат открити начините за попълване на недостига от витамин D за „зимните“ бебета.

Резултатите от тези проучвания показват разнообразието от фактори, влияещи върху развитието на човека.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *