След 2017 г. Земята я чакат 100 години сблъсъци с комети и метеорити

asteroid
Астрономите от НАСА, въз основа на нови наблюдения на обектите в Космоса за  последните 60 дни, направиха  смразяващо предсказание: между 2017 и 2113 година  можем да очакваме до 400 сблъсъци с различни космически обекти.

Става дума за това, че  в дълбокия Космос е открит неизвестен досега астероиден пояс, който в момента се носи към нашата Слънчева система.

Повечето ще са с максимален диаметър от около 100 метра и ще бъдат в състояние да причинят значителни щети.

Професорът по астрофизика Брайън Кокс съобщава, че астероид с размерите на автобус, наречен  2014 EC и  открит през март, тази седмица е преминал на  61 637 km от Земята.

Професор Бил Нейпиър, експерт в областта на астрономията в  Университета на Бъкингам, счита, че както удар на астероид, така и например, отломки от комети,  могат да имат опустошителни последици за човешката цивилизация.

„Ако нещо подобно се случи, химията на атмосферата ни ще се промени, защото   прах ще екранира  слънчевата светлина, и това състояние може да продължи  десетки хиляди години. A комета с диаметър 200-300 км като цяло може да  стерилизира Земята, ако тя се окаже на пътя и „, казва той.

По-непосредствена заплаха идва от малките астероиди, тъй като  в Космоса те са десетки хиляди, и могат да причинят щети в регионален мащаб.

Пример за това е Тунгуският метеорит, който пада в Сибир през 1908 г., който, за щастие, е рядко населен район. Ако това се беше случило в Лондон, последствията биха били сравними с атомното бомбардиране на Хирошима.

Астероидът 2012 DA14, открит от астрономи в La Sagra в Испания, сега има вероятност да нацели Земята с  по-малко от един процент вероятност, но учените не изключват възможността наистина да се сблъска с нашата планета.

http://bg.checkonline4you.com 

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “След 2017 г. Земята я чакат 100 години сблъсъци с комети и метеорити”

  1. gatev14

    „A комета с диаметър 200-300 км като цяло може да стерилизира Земята, ако тя се окаже на път и, казва той“. ……. на баба му хурката , достатъчна е комета от 2 км. за да унищожи живота на планетата

Comments are closed.