В междузвездното пространство плуват сложни разклонени молекули

6566На  разстояние 27 000 светлинни години, астрономите са открили необичайни молекули на въглеродна основа с разклонена структура, съдържащи се в гигантски газови облаци в междузвездното пространство. Като игла в купа сено, астрономите са открили радиовълните, излъчвани от изопропилов цианид. Откритието предполага, че сложни молекули, необходими за живот, може да са с произход междузвездното пространство.

С група от телескопи, обсерватории, принадлежащи на обсерваторията ALMA, учените са изследвали газово- прахова звездообразуващата област Стрелец B2, пише списание Science.

„Органичните молекули, които обикновено се намират в такива звездообразуващи облаци се  състоят от въглеродни атоми, подредени в права верига,  но въглеродната структура на изопропилов цианид има разклонения, което прави тази находка първата в  междузвездното пространство. Откритието хвърля  нов поглед към възможността за образуването на сложни молекули в междузвездното пространство, които в крайна сметка могат да достигат до  повърхността на планетите, „- заяви  старши изследователят Rob Garrod).

Разклонената въглеродна структура на изопропиловия  цианид е често срещана в молекулите, които са необходими за живот, като аминокиселините, които са градивните елементи на протеините. Откритието води до идеята, че важните от гледна точка на биологията молекули като аминокиселините, които обикновено се  откриват в метеорити, се формират много рано в процеса на формиране на звезди, дори преди образуването на планети като Земята.

http://bg.checkonline4you.com/v-mezhduzvezdnoto-prostranstvo-pluvat-slozhni-razkloneni-molekuli/

Related Posts

One thought on “В междузвездното пространство плуват сложни разклонени молекули

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *