Австралийска ягода лекува рак за две седмици

pic_4b7f76aa7c6b80d6069124ba18e5699eПрепаратът, изготвен от рядко австралийско растение, е  унищожил до 70 процента от ракови тумори за  две седмици,  при  експерименти върху мишки. Лекарството, с кодово име EBC-46 се получава от семената на плодовете Hylandia dockrillii, които растат само в тропическите гори в северната част на Куинсланд, пише PLoS One.

Изследователите  направили инжекции с препарата  директно в меланома (злокачествен тумор) в кожата на мишки, а също и в шията, главата и червата на 300 домашни любимци (кучета, котки и коне). Пет минути по-късно, участъкът около меланомата станал виолетов, като при натъртване,  след денонощие станал черен, два дни по-късно се появи се появили струпеи, и най-накрая, след две седмици коричката паднала и под нея се появила чиста кожа, без никаква следа от рак.

Според изследователите, лекарството предизвиква клетъчен отговор, блокиращ кръвоносната система на тумора. След това организмът започва да възприема меланома като обикновена синина (хематом), активира  необходимия имунен отговор и туморът се „почиства“, казва авторът на изследването Boyle (Glen Boyle). Но  EBC-46 е безполезен срещу раковите клетки, които се разпространяват в други органи (метастази).

Според Бойл, новото лекарство е малко вероятно  напълно да замени химиотерапията, но в случай на успешни проучвания при хора (разрешение за извършване на такива тестове вече са получени), може да се препоръчва за пациенти, за които тази медицинска процедура е противопоказна.

Разработчикът на лекарството сега обмисля създаване на плантации с Hylandia dockrillii.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *