Бирата прави хората по-умни

biraСега, когато в Мюнхен се провежда известният Октоберфест,  в медиите се появяват все  повече статии за опасностите и ползите от бирата. Например, сайтът Quartz използва повода, за да разкаже за съдържащото се в  хмела  органично съединение, наречено ксантохумол, което има антиоксидантни и противоракови свойства, както за неговия положителен ефект върху когнитивните способности на хората.

Експерти от Университета на Орегон публикуваха резултатите от експеримент върху мишки: появата в храната на гризачите на добавки, съдържащи ксантохумол,  подобрила  паметта и когнитивните им способности. С други думи, ксантохумолът направил мишките по- умни, но този ефект се наблюдава само сред най-младите членове на групата.

„Изследването частично показва, че за да се прояви  пълното въздействие на здравословната диета, трябва да се започне от най-ранна възраст“ – казва един от авторите на изследването на сайта на университета

Но след като в природата ксантохумолът се среща само в хмела, трябва ли да започне мащабна кампания с  призив към  младите хора да се наливат с бира на фестивала в Мюнхен? Американски експерти казват, че това е безсмислено: „За да се постигне такава концентрация на  ксанотохумол, както в това изследване, човек ще трябва да пие по 2000 литра бира на ден.“ А това ще се съгласите, е прекалено много дори за фестивал.

Bonne nouvelle: une mol?cule qu’on trouve dans le houblon rend plus intelligent

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *