Британският физик Брайън Кокс: „Извънземни няма, ние сме сами във Вселената“

planetarnaБиологичният процес, който е довел до появата на разумен живот на Земята, е настъпил по щастлива случайност. Професор Брайън Кокс смята, че е малко вероятно това да се случи отново някъде другаде във Вселената.

Британският физик Брайън Кокс нарича чудо появата на човечеството като резултат от сливането на две отделни клетки в една:

– В тази галактика има само една технологично напреднала цивилизация – нашата. Ние сме уникални.

Невероятно. В края на краищата, има милиарди други планети, на които е могъл да се появи живот. Въпреки това, ние трябва да бъдем внимателни, защото историята на живота на нашата планета показва, че преходът от едноклетъчни форми на живот към по-сложни, може да не е бил неизбежен – цитира ученият вестник Daily Mail.

Изявлението ученият направи в един от епизодите на филма «Human Universe» на Би-би-си. Като втора случайност Кокс определя падането на Земята на метеорит, който  унищожава динозаврите, което позволява на бозайниците и в крайна сметка на човека, да  доминират на планетата.

– Ние с всички сили се опитваме да разберем как се е случило това.

В същото време учени от Принстънския университет твърдят, че хората имат по-голям шанс да намерят не  извънземни животни, а растения. Те съветват да де търсят на екзопланетите  следи от хлорофил, който помага на растенията да преобразуват слънчевата светлина в енергия. Според тях, това може да стане с помощта на бъдещия телескоп на NASA з изучаване на  обитаеми екзопланети.

Астрофизиците казват, че хората имат шанс да намерят  следи от вода, кислород и хлорофил на извънземна планета. Според НАСА, в нашата галактика има  около сто милиона светове, на които потенциално има живот. Агенцията се надява да открие извънземен живот през следващите 20 години.

Related Posts

One thought on “Британският физик Брайън Кокс: „Извънземни няма, ние сме сами във Вселената“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *