И учените доказаха: властта развращава дори и най-честните

vlastИсторикът барон Джон Актън казва, че властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Сега, век по-късно, твърдението на  Актън получи научно потвърждение.
Серия от експерименти показва, че веднага след като честни хора да получат власт, те не могат да устоят на изкушението да се облагодетелстват за сметка на другите.

След преминаване на психологически тест, който определя индивидуалните различия, включително и  нивото на честност, доброволци играли на играта „Диктаторът“, в която получавaли пълен контрол върху правото за извършване на плащания в своя полза и в полза на своите последователи.

Лидерът имал правото да избира и да може да взема както  социални, така и антисоциални решения – последните носели по-малко пари за групата, но увеличавали  приходите диктатора. В изследването на лидера давали пари и да му позволявали да ги раздава по свое усмотрение. Като резултат, колкоъо повече той взимал за себе си, толкова по-малко оставало за другите участници.

Резултатите показват, че тези, които в началото били оценявани като по-малко честни, от самото начало демонстрирали по-корупционно поведение. Въпреки това, дори и тези, които първоначално показали в теста за честност по-високи резултати,  с течение на времето се поддавали на изкушението и започвали да работят за себе си.

Участниците също били подлагани на тестове със слюнка, което показало, че антисоциални решения били  най-високи сред тези, които имали най-високи нива на тестостерон – мъжкия полов хормон.

„Аз, моите деца, и по-голямата част от хората по целия свят се чудят защо правителствата и  държавните глави не правят повече за хората – цитира професор Джон Aнтонакис от Университета на Лозана, Швейцария, британският таблоид Mail Online. Всичко е във властта? Наистина ли твърдениетo на Актън трябва да се приеме за аксиома? „

Според професора, резултатите са очевидни: властта развращава. Когато човек придобива по-голяма власт, много по-вероятно е да взема  антисоциални решения, отбелязва Антонакис.

„В известен смисъл, за ръководителите властта е същото като кръвта за вампирите.  Веднага след като те почувстват  вкуса и, те не могат да се спрат, и колкото  по-голяма власт получават, толкова по-корумпирани стават,“ – казва ученият.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *