И все пак: Престъпниците се раждат като такива

geniУчени от Каролинския институт в Швеция са открили гени, които могат да бъдат свързани с изключително агресивното поведение на престъпниците – насилници и убийци. Резултатите от своите изследвания,  авторите са  публикували в списание Molecular Psychiatry, а  накратко за тях разказва британският вестник The Independent.

В своето изследване експертите  са  проучили гените на 753 затворници в 19-те най-големи затвори във  Финландия. Сред тях са  215 души, осъдени за ненасилствени деяния, като например шофиране в пияно състояние или трафик  на наркотици, както и 538 престъпници с присъди за  убийство, опит за убийство или побой.

Затворниците, извършили повече от десет сериозни престъпления били включени в  самостоятелна група (84 души). Именно за тези хора се отнасят констатациите на учените.

Според тях, от пет до десет процента от всички тежки насилствени престъпления във Финландия могат да бъдат  проследени чрез идентифициране на индивиди с особени генотипи. Такива  хора имат специална форма на гените MAO-A и CDH13.

Първият е основен регулатор на допамина – невротрансмитер, отговорен за чувството на удовлетвореност и мотивация. У лишените от свобода, които извършили тежки престъпления, експертите открили  форма на гена MAO-A, която зле регулира нивата на допамин. В този контекст, тази разновидност на МАО-А е наречена  „ген на бойците“.  Тя е отговорна за високите нива на агресия в отговор на провокация.

CDH13 е свързан с пристрастяването към наркотици и лоша управляемост на  импулсивно поведение. С този ген е  свързана също така липсата на внимание. У престъпниците, които не са извършвали актове на насилие, такива специални форми на MAO-A и CDH13 не са открити.

В същото време много експерти смятат, че е твърде рано да се правят изводи за генетичния фон на агресивното  поведение и използването на генетиката за  идентификация на  лица, които са потенциално способни на убийства и изнасилвания. Според учените, влиянието на околната среда играе много по-важна роля в оформянето на личността на извършителите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *