Как да чуем своята интуиция – I I част

intuiciaПродължение.

3. Упражнение „Смислова окраска“

Понякога ние призоваваме за помощ интуицията си точно в момента, когато трябва да   вземем важно решение. Различни мнения и съвети ни карат отново и отново  да се съмняваме в  избора си.

Така че е трудно да се разбере това, което е наистина важно и точно за нас. А в това време вътрешното ни „Аз“ вече безпогрешно е взело единствено правилното решение за него. Упражнението „Смислова окраска“ ще позволи да се определи емоционалния тон на това решение – студен или топъл, положителен или отрицателен. На него  може да се разчита при вземането на окончателното решение.

Ще ви трябват: диктофон, няколко листа хартия, ярък  маркер и час и половина свободно време.

Инструкция. Включете диктофона и се опитайте да опишете какви решения на конкретния въпрос сега обмисляте. Опишете своя избор,  обяснете защо правите  точно това, на което се опирате. Говорете така, сякаш сте седнали пред внимателен и приятелски настроен събеседник.

Чуйте записа.Какви чувства предизвиква у вас описваната от гласа ви ситуация на записа? Напишете ги.

Ако окончателното решение е изключително важно за вас –  направете текстова разпечатка на записа и продължете да работите по него. Оцветете с маркера всички думи, които имат емоционална окраска за вас – това могат да бъдат думи като „харесва ми“, „тревожно“, „неудобно“, „остро“ – всички, които  във вашия вътрешен речник са свързани с чувства и състояния.

Напишете ги на отделен лист. Преценете как тази „екстракт“ подкрепя решението ви. Ако отделените от вас  думи носят по-скоро негативна окраска и свидетелстват за напрежение,  стрес, дискомфорт, тревожност – вътрешното ви  „Аз“ се противопоставя на решението и може да се очаква, че целият план ще се реализира с трудности.

Ако някъде дълбоко в себе си не искате този сценарий, определено много усилия ще ви трябват всеки ден и всеки час, за да  убеждавате сам себе си, че всъщност ви устройва. От друга страна, ако спорното решение, изложено в разказа и преминало през емоционалния филтър, е описано в светли краски, включва в себе си важни за вас думи, говорещи  за позитив и увереност – вие сте на прав път.

Същият феномен на емоционална окраска можете да видите и в ежедневието, когато самите вие разказвате на събеседника си за  решения, които трябва да вземете. Говорейки за някои алтернативи, вие ги рисувате в топли  емоционални цветове, а говорейки за други, използвате студени.

При това разликата между тях – в нюансите, за да се разграничат, се изисква фина настройка. Упражнението описано по-горе помага да разберем своята позиция тогава, когато собствената ни позиция се размива заради  голямото значение на окончателното решение.

Интуиция имат всички, тя присъства на паралелно на съзнанието ниво и намира израз чрез тялото, емоциите, образи в сънищата.

Свикнали сме да я  наричаме с други думи: не искам да отида на среща – мързел; трудно е да общуваме с някой – претоварване; трудно е да се избере неприятно решение  – нерешителност. И гласът на интуицията е толкова по-тих, колкото е по-важно решението, което трябва да вземете.

Оставете го да се чува.

Край.

Как да чуем своята интуиция – I част

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *