На Слънцето расте чудовищна „черна дупка“

big_1450827
Унищожаването на нашата планета, като във филма “ Пророчеството“ не е фантастика

На Слънцето се случва нещо необичайно: Циклопското петни, наречено AR2192, продължава да расте. Размерите му са такива, че в „черната дупка“ лесно могат да потънат 33 планети като Земята. Аномалията се вижда дори и без телескоп.

Огромните петна ??обикновено имат  неприятна черта – те обичат да изригват. AR2192 не е изключение. Като се започне от 25 октомври , астрономите са преброили 3 рентгенови избухвания от най-високия  X клас, и  8 от по-слабия клас (М), които развалят настроението на метеозависимите жители на  Земята и прекъсват  тук-там  радиовръзката.

За щастие изригванията на AR2192 все още не са катастрофални и не са насочени в посока към Земата.

Но да се каже, че всичко е преминало е все още рано. Активната зона е способна на такова, докато не  се скрие  зад ръба на Слънцаето. Точно да  предскаже бъдещо  развитие, науката не може. Но експерти изчисляват вероятността от нови изригвания от  M-клас на 85 процента през следващите дни. Шансовете за най-опасните рентгенови изригвания от X-клас са  1 към 2.

За някои извънземни обаче,  краят на света вече настъпи

Неспокойното Слънце тревожи хората. Плашат не само астрономите. Със завидно постоянство по телевизиите се върти  фантастичния  филм-катастрофа Knowing (Пророчеството, с Никълъс Кейдж) , финалът на който не оставя никакви шансове на жителите на земята: Чудовищно изригване буквално изгаря всичко живо.

Откритието,  направено от НАСА, също е тревожно.

Космическият апарат „Суифт“ (Swift Mission) наскоро засне  коронарно изригване, което е станало на звезда,  намираща се  на 60 светлинни години от нас в системата DG CVN.
Изхвърленото веществото е било с температура  200 милиона градуса по Целзий. А самото изригване е било 10 хиляди (!) пъти по-силно от най-мощните изригвания,  наблюдавани на Слънцето. Ако около тази звезда е имало живот, сега вече няма.

– Едно от най-големите рентгенови изригвания, наблюдавани на Слънцето, е станало през ноември 2003 г., то е било от клас  Х45 – разказва  астрофизикът Стивън Дрейк. – А това, което се е случило в DG CVN, е с индекс X 100 000.

Според учения, откритието е още едно доказателство, че т. нар. мегаизригвания се случват. И нашето Слънце не е гарант за безметежна стабилност.

Впрочем

Какво се случва, когато една слънчева буря  се наслагва върху друга

Китайските учени, водени от астроном аLiu Ying от Националния център по космически науки в Пекин смятат, че са разбрали  как   възникват супероизригванията.
Данните, получени от космическите апарати STEREO и SOHO, следящи процесите на Слънцето, свидетелстват: катастрофалните коронарни емисии са резултат от сблъсъка на вълни от две или повече по-слаби събития. Такова нещо, например, се е случили на  23-ти юли, 2012 г. Тогава един вид резонанс – наслагване на вълни от емисии, които са настъпили с интервал от 15 минути в различни на слънцето –  довежда до избухване, сравнимо по сила със събитието на Kерингтон. Скоростта на плазмата,  изхвърлена от Слънцето, е била  няколко пъти по-висока от „обикновената“. Ние сме извадили късмет, че тогава плазменият снаряд, не е бил насочен към Земята….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *