Намерени са най-древните наскални рисунки

101014_144350_64655_2

Група австралийски и индонезийски учени, водени от археолога Maxim Aubert от Griffith University в Куинсланд (Австралия) са използвали високоточен ураноториев метод за датиране на рисунките, открити в пещера на индонезийския остров Сулавеси още пред 1950 г. -12 шаблонни изображения на човешки ръце и две рисунки на диви свине.

Преди това учените смятали, че възрастта на рисунките е  около 10 хиляди години и оттогава не се опитвали да  използват по-точни методи.

Но ново изследване показва, че най-древните намерени  изображения на ръце са на не по-малко от 40 хиляди години, което означава, че са създадени  2000 години преди най-старите подобни изображения, открити в Европа. Възрастта на едната от рисунките на дива свиня е 35 хиляди години.

http://bg.checkonline4you.com/namereni-sa-naj-drevnite-naskalni-risunki/

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.